Veel gestelde vragen
Hieronder vind je veel gestelde vragen en hun antwoorden.
Mocht je nog vragen hebben, aarzel niet en contacteer me !
Wat is hypnose ?
Iedereen heeft een onderbewustzijn, een bewustzijn en een kritische factor. Jij bent op dit moment je bewustzijn aan het gebruiken. Je bent aan het lezen en aan het nadenken en je weet dat je dit doet. In ons onderbewustzijn zitten onze gevoelens, gewoontes, ook het buikgevoel zoals we dat in de volksmond zeggen. Tussen dat bewustzijn en onderbewustzijn zit een kritische factor. Die kan je vergelijken als een soort van beschermingsbarrière. Die zorgt ervoor dat bepaalde informatie wél of niet geaccepteerd wordt in ons onderbewustzijn. Dit heeft uiteraard zijn goede en minder goede kanten. De goede kant is dat de kritische factor niet zomaar alle nieuwe informatie toelaat. De minder goede kant is dat bepaalde problemen zo minder gemakkelijk op te lossen zijn doordat je onderbewustzijn je telkens van het tegendeel wil overtuigen. Bv wanneer in je onderbewustzijn staat geprogrammeerd dat je een roker bent, teveel snoept of bepaalde angsten hebt, dan zal jouw kritische factor ervoor zorgen dat deze informatie behouden wordt ondanks dat je op bewust niveau verandering wilt. Hypnose zet deze kritische factor een stukje aan de kant. Het is maar een stukje omdat je je waarden en normen tijdens de hele sessie blijft behouden. Je blijft me horen en weten wie je bent en waar je bent. Dat is perfect normaal. Maar doordat er een opening is rechtstreeks naar jouw onderbewustzijn toe, ga ik daar de veranderingen doorvoeren die op bewust niveau gewenst zijn. Dat maakt dat er verandering plaatsvindt.
Als jouw bewustzijn een niet-roker wil zijn, gaan we ervoor zorgen dat je onderbewustzijn het hier ook eens mee is en dat hij jou toestaat een niet-roker te zijn zodat de innerlijke strijd wegvalt. Hetzelfde met snoepen, angsten en nog vele andere soorten van problemen.
Ben ik in slaap tijdens hypnose?
Neen, hypnose is geen slaap! Je bent enkel in een diepe staat van ontspanning en hoort alles wat er gezegd wordt.
Wat voel ik tijdens zo’n sessie?
Wat iemand ervaart, verschilt van persoon tot persoon. Iedereen ervaart die diepe staat van ontspanning anders. Weet dat niets ‘moet’. Weet ook dat het helemaal normaal is om tijdens de sessie ook nog bewuste gedachten te hebben. Het is heel moeilijk om die mallemolen volledig stop te zetten. Wees enkel bereid los te laten en volledig te ontspannen.
Werkt hypnose altijd?
In alle eerlijkheid niet altijd. Wanneer het niet werkt, is het vaak omdat de persoon uiteindelijk niet echt af wil van het probleem. Stoppen met roken omdat de partner dat wenst, heeft geen zin. Het werkt dan toch niet. Wanneer ik weet dat de vrije wil niet echt aanwezig is, zal ik de klant ook niet behandelen.
Kan iedereen onder hypnose gaan?
A priori wel. De ene persoon zal zich echter moeilijker kunnen ontspannen dan de ander. Soms denken klanten dat ze niet in hypnose waren omdat ze nog andere gedachten hadden maar nog gedachten hebben is niet abnormaal.
Hoeveel sessies zijn er nodig?
Dat is heel moeilijk te zeggen. Om te stoppen met roken is soms 1 enkele sessie al voldoende. Zelf heb ik een specifiek stress traject of een specifiek traject om komaf te maken met de menopauzeklachten die bestaan uit 3 sessies.
Het is in ieder geval niet zo dat er bv 10 sessies nodig zijn om 1 probleem op te lossen. Wat soms wel gebeurt, is dat een klant voor 1 probleem komt maar er blijken verscheidene onderliggende problemen te zijn die eerst of best ook aangepakt worden.
Wat is het verschil tussen ‘gewone’ directe hypnose en hypnose via het ‘simpson protocol’?
Bij directe hypnose werken we met het onderbewustzijn en geven we positieve suggesties mee die in het onderbewustzijn worden ingeprogrammeerd om daar gedachten of gewoonten die er altijd waren te doorbreken.
Het Simpson Protocol werkt met het hoger bewustzijn, de grote wijsheid in jou. Aan de hand van vragen aan het hoger bewustzijn gaat die blokkades die er zijn bij de oorsprong aanpakken en zo het probleem helemaal oplossen.
Gebeurt de sessie face-to-face of online?
Beide zijn mogelijk, beide zijn even doeltreffend! Bij een online-sessie waarbij via Zoom wordt gewerkt, ontvang je kort voor de sessie de link naar de Zoom-meeting. Een computer en een goede internetverbinding is dus het enige wat je nodig hebt. Probeer zeker de link 5 min. voor de sessie.
Nog enkele praktische tips voor een online-sessie :
- Installeer je in een ruimte waar je niet wordt gestoort.
- Zorg er ook voor dat er geen huisdieren rondlopen zodat die plots niet op je schoot kunnen springen tijdens de sessie.
- Je mag je zowel in een zetel als op een stoel installeren, wat het meest comfortabel aanvoelt voor jou. Het voornaamste is dat ik je goed kan zien en jij mij.
- Zet de laptop niet op je schoot maar op een stevige ondergrond.
- Gebruik liefst geen oortjes om er zeker van te zijn dat ze niet uitvallen.